امگا ۳ خانوادهای از اسیدهای چرب اشباع نشده ای هستند که جهت حفظ سلامت عمومی بدن ضروری بوده ولی بدن انسان توانایی ساختن این اسیدهای چرب را ازمولکولهای دیگر ندارد و حتماً باید از طریق رژیم غذایی (خوردن ماهی چندین بار در هفته) یا مكمل های غذایی تامین شوند.
انجمن قلب آمریکا مصرف روزانه ۵۰۰ mg (EPA + DHA)را جهت حفظ سلامت قلب و عروق وسازمان بهداشت جهانی(WHO) مصرف روزانه ۵۰۰-۱۸۰۰ mg(EPA+ DHA ( را در بزرگسالان سالم توصیه نموده اند.
مطالعات بالینی متعددی اثر بخشی مصرف امگا ۳ را در حفظ سلامت قلب و عروق نشان داده است. امگا ۳ می تواند با مکانیسم های زیر در کاهش بیماری های قلبی و عروقی و همچنین کاهش سکته های قلبی تاثیر بسزایی داشته باشد
· چربی خون بالا
آزمایشهای بالینی و مطالعات متعددی اثربخشی مصرف امگا ۳ در کاهش سطح سرمی تری گلیسرید (TG) را نشان داده اند. نتایج نشان داده است که امگا ۳ بطور قابل ملاحظه و وابسته به دوز، موجب کاهشTG می شود.
همچنین کاهش قابل ملاحظه ای در سطح سرمی non-HDL کلسترول، توتال کلسترول و VLDL کلسترول نسبت به پلاسبو مشاهده گردید.
· کاهش فشار خون
مطالعات متعددی اثرامگا-۳ رادر کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داده است. به نظر می رسد که امگا-۳ توسط آنزیمی به ترکیب گشاد کننده عروق (Vasodilators) متابولیزه می شود.
· کاهش گرفتگی عروق (آترواسکلروزیس)
چندین مطالعه بالینی اثر امگا ۳ در کاهش ریسک بیماری کرونری قلب را نشان داده اند. (عروق کرونری خود عضله قلب را خون رسانی می کنند)
به نظر میرسد که امگا ۳ با مکانیسمهای زیر موجب کاهش آترواسکلروزیس می شود:
– کاهش تجمع پلاکتی
– بهبود عملکرد اندوتلیال عروق (اندوتلیال لایه ای نازک از سلول هاست که سطح داخلی عروق خونی را پوشانده است)
– کاهش استرس اکسیداتیو و اثر ضد التهابی
· آریتمی های قلبی
امگا ۳ می تواند موجب کاهش فیبریلاسیون بطنی (Ventricular Fibrillation) و در نتیجه موجب کاهش احتمال سکته قلبیMyocardial Infarction) ) شود.
· نارسایی قلبی
در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی با مصرف امگا-۳، افزایش درEjection Fraction قلبی (کسر جهشی) مشاهده گردید.